Banner image
Banner image

1. Bedömningssamtalet

1. Bedömningssamtalet

Vi erbjuder en timmes kostnadsfritt bedömningssamtal tillsammans med en legitimerad psykolog. För oss är det viktigt att förstå din eller ditt barns situation, och vi vet att det krävs tid för att få en rättvis bild. Vi erbjuder därför ett längre första samtal än vad som vanligen erbjuds vid andra mottagningar – detta för att kunna erbjuda dig rätt hjälp. Bedömningssamtalet är ett första, men mycket viktigt steg, i processen.  

Under samtalet får du möjlighet att i lugn och ro beskriva din situation och de svårigheter som påverkar din vardag. Samtidigt ger det oss en chans att göra en professionell bedömning av om det finns tecken på neuropsykiatriska svårigheter eller andra problem som kan behöva utredas vidare. Det är viktigt att inte påbörja en utredning om det redan under bedömningssamtalet står klart att det inte finns några symtom som pekar mot neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). 

Vi förstår att det kan vara svårt att veta om dina eller ditt barns besvär faktiskt är kopplade till NPF eller något annat, och därför vill vi göra det enklare för dig att ta det första steget. Bedömningssamtalet är helt kostnadsfritt just för att sänka tröskeln för att söka hjälp och skapa möjlighet för alla att få en första professionell bedömning, utan ekonomiska hinder. Samtalet sker på distans varför du kan delta från plats som passar dig bäst. Detta är starten på en resa mot ökad förståelse och bättre mående för dig eller ditt barn. 

Förberedelse inför: Du kommer inför bedömningssamtalet få svara på ett par självskattningsformulär som skickas till dig/din förälder via mail (detta sker i och med bokning). Du behöver inte förbereda något annat inför det första samtalet. 

Vad händer efteråt?: Efter samtalet kommer psykologen berätta om sin initiala bedömning. Du kommer även få en kortare bedömning av samtalet skriftligt via chattfunktionen. Vi besvarar eventuella frågor om den fortsatta processen. Du gör sedan själv valet om du önskar gå vidare med en fullständig utredning. 

2. Utredningsprocessen

2. Utredningsprocessen

Utredningsprocessen följer vår vision – att det inte ska ta tid att få rätt hjälp. Du får tid för utredningsstart inom en vecka. Utredningen kommer vara skräddarsydd efter komplexitet och frågeställning – individualiserad efter dig. Hos oss på Cevia görs alltid en bred utredning där vi tittar på flera NPF-diagnoser samtidigt. Våra utredningar följer Socialstyrelsens riktlinjer och det sker således 3-5 besök. Trots att utredningen kommer vara skräddarsydd ingår alltid vissa delar oavsett behov, vilket är: 

Läkarbedömning 

Hos oss får du eller ditt barn träffa en av våra erfarna läkare (psykiatriker) som har omfattande kunskap inom neuropsykiatriska-utredningar. Under besöket gör läkaren en somatisk undersökning - vilket innebär en aktuell hälsokontroll, en genomgång av din medicinska historik och en bedömning av motoriska funktioner.

Som en del av utredningen genomför läkaren även en psykiatrisk bedömning där frågor om det psykiska måendet tas upp. Det är viktigt att veta att en komplett utredning inte kan genomföras om det förekommer ett pågående missbruk. Läkarbesöket äger rum på vår mottagning. 

Förberedelse inför: Ingen förberedelse behövs inför detta besök.

Strukturerad intervju

Tillsammans med psykologen genomförs en strukturerad intervju som en del av utredningen. Vid frågor kring ADHD används intervjun DIVA, och vid frågor om autism används IDA eller C-AID. Dessa intervjuer är utformade för att bedöma symtom och kriterier kopplade till respektive diagnos. Intervjun tar ungefär två timmar att genomföra.

Under samtalet får du eller ditt barn svara på frågor som rör ADHD eller autism. Psykologen vill förstå både hur du fungerar idag och hur det har varit under din barndom. Frågorna hjälper till att skapa en helhetsbild av din eller ditt barns svårigheter och hur de påverkar vardagen. Detta ger oss en tydlig bild och hjälper oss i den bedömning som kommer ligga till grund för vidare hjälp och stöd. 

Förberedelse inför: Ingen förberedelse behövs inför detta besök. 

Testning

Hos oss genomför du eller ditt barn ett begåvningstest tillsammans med en legitimerad psykolog. För vuxna används testet WAIS, medan WISC används för barn. Dessa tester är utformade för att ge en bild av olika kognitiva förmågor, som verbal förståelse, problemlösning, arbetsminne och hur snabbt information bearbetas.

Testet ger värdefull information om styrkor och utmaningar. Testet genomförs på vår mottagning med hjälp av iPads och tar totalt cirka 2 timmar.

Om psykologen bedömer det nödvändigt så kn även tilläggstest förekomma vid utredningen. 

Förberedelse inför: Viktigt att du kommer så förberedd som möjligt, se till att ha ätit och sovit bra. Ta även med eventuella hjälpmedel som du kan behöva, tex glasögon eller hörapparat. 

Anhörigintervju 

För vuxna:
En viktig del av utredningen är att en anhörig får ge sin bild av hur du fungerar. Fokus ligger främst på hur du fungerade under barndomen, vilket gör att en förälder (eller syskon) oftast kan ge mest detaljerad information. Om en förälder inte är tillgänglig kan en partner eller nära vän istället besvara frågor om hur du fungerar i vuxen ålder. Dessa insikter kompletterar utredningen och bidrar till en mer heltäckande bild av din situation.

För barn:
Föräldrarna spelar en central roll i utredningen genom att svara på frågor om barnets utveckling och vardagsfungerande. Dessa frågor kan handla om barnets motoriska och språkliga utveckling samt hur barnet fungerat i förskolan och andra sociala miljöer. Dessutom involveras skolpersonal som får ge sin bild av barnets beteende och förmågor i skolmiljön. Tillsammans ger detta en bred och djup förståelse av barnets styrkor och utmaningar.

Skattningsformulär

Du och/eller din förälder kommer i början av utredningen bli ombedda att svara på ett par skattningsformulär. Dessa fylls i digitalt och ses som ett komplement med värdefull information. 

Samlad bedömning 

Avslutningsvis sker en intern diagnosdiskussion mellan läkare och psykolog. Där går de båda professionerna tillsammans noggrant igenom all information och material från utredningens olika delar. Därefter görs en helhetsbedömning. 

3. Återgivning

3. Återgivning

Efter avslutad utredning går vi igenom resultaten tillsammans, både muntligt och skriftligt. Du eller ditt barn får en noggrann bedömning, eventuell diagnos, samt personligt anpassade rekommendationer och praktiska tips. Du eller ditt barn får med sig ett skriftligt utlåtande samt ett intyg som kan användas för att underlätta vidare kontakt med vårdgivare och ge vägledning för framtida behandling och stöd.

Under återgivningsbesöket får du möjlighet att förstå resultatet på djupet, ställa frågor och diskutera nästa steg. Vi går igenom vilka stödinsatser som kan vara aktuella och om medicinering är något att överväga. Om du erhållit diagnos ingår dessutom ett kostnadsfritt terapisamtal med en av våra psykologer, där vi hjälper dig att reflektera över resultaten och hur du bäst kan använda dem för att hantera vardagen och må bättre.

Efter mötet lämnar du med en tydlig plan för fortsatt hjälp och stöd, samt konkreta verktyg och insikter för att ta nästa steg i processen. Vårt mål är att du ska känna dig trygg, informerad och väl omhändertagen genom hela processen.

Boka bedömningssamtal