Autism - barn

Autism - barn

Autism utredning - Barn

Om ditt barn visar tecken på svårigheter med social interaktion, begränsade intressen, repetitiva beteenden eller känslighet för sensoriska intryck, kan det vara viktigt att överväga en autismutredning.  

Vi på Cevia psykiatri utreder barn mellan 6 – 17 år

  • Första bedömningssamtal är helt gratis tillsammans med barnet och förälder

  • Väljer ni att inte gå vidare efter första samtalet behöver ni inte betala något

  • Ingen väntetid.

  • Möjlighet till räntefri avbetalning på hela utredningskostnaden upp till 24 månader


Om autism hos barn 

Autism är en neuropsykiatrisk funktionsvariation som kan ta sig uttryck på många olika sätt och i varierande svårighetsgrad. Idag används termen "autismspektrumsyndrom" som inkluderar både tidigare diagnoser som autism och Aspergers syndrom. Diagnosen delas in i tre svårighetsgrader, där grad 1 är mild och grad 3 innebär en högre grad av stödbehov.

Autism hos barn upptäcks ofta genom att barnet har svårt att kommunicera och interagera med andra. Detta kan visa sig som brist på ögonkontakt, svårigheter att knyta vänskapsband och ett ointresse för sociala situationer. Diagnosen kan ställas tidigt, men det är vanligt att autism uppmärksammas först i skolåldern, när barnet ställs inför fler sociala krav och en mer strukturerad miljö. Om symtomen påverkar vardagen så pass mycket att barnet mår dåligt eller har svårt att hantera sina rutiner, är en utredning avgörande för att få rätt stöd.

Tidigt stöd kan göra stor skillnad. Barn med autism som får hjälp att förstå sin omvärld och utveckla strategier för socialt samspel har ofta lättare att hantera vardagen ju äldre de blir. Behovet av hjälp varierar dock mellan individer och beror på både personliga förutsättningar och graden av autism. Anpassat stöd kan inkludera tydliga rutiner och scheman i hemmet, vilket skapar trygghet och förutsägbarhet. Det är också viktigt att vara lyhörd för barnets behov, uppmuntra dess intressen och undvika att ställa för höga krav eller utsätta barnet för plötsliga och påfrestande situationer.

Varför göra en autismutredning?

Om barn med autism inte får rätt stöd i tid, löper de större risk att utveckla ångest och andra psykiska svårigheter. Därför är det viktigt att tidigt uppmärksamma tecken på autism och söka hjälp för att skapa en trygg och stöttande miljö som hjälper barnet att utvecklas utifrån sina unika förutsättningar.

Om ett barn uppvisar flera symtom på autism som påverkar vardagen på ett påtagligt sätt, är en utredning viktig för att förstå barnets specifika utmaningar. En neuropsykiatrisk utredning innebär att psykologer och läkare gör en noggrann kartläggning genom samtal med både barnet och närstående. Dessutom genomförs tester för att undersöka exempelvis minne, begåvning och koncentration.

Att få en diagnos kan kännas som en blandning av lättnad och oro. Det kan vara skönt att få en tydlig förklaring till barnets svårigheter, men samtidigt kan det kännas svårt att acceptera att funktionsvariationen kommer påverka barnet hela livet. Samtidigt innebär diagnosen möjligheter att anpassa vardagen på ett sätt som hjälper barnet att utveckla sina styrkor och hantera sina svårigheter.

Med en autismdiagnos kan skolmiljön och vardagsrutiner anpassas för att bättre möta barnets behov. Stödinsatser från vården, specifikt riktade mot autism, kan också sättas in. Habiliteringen, som finns i alla regioner, kan erbjuda stöd i form av strategier för att hantera svåra situationer, hjälp med vardagliga sysslor och träning i socialt samspel. De kan även ge information om rättigheter och stöd som barnet kan ha rätt till, exempelvis genom LSS eller Försäkringskassan.

En tidig diagnos och rätt hjälp kan göra stor skillnad, inte bara genom att förbättra barnets livskvalitet, utan också genom att ge familjen de verktyg och resurser som behövs för att skapa en trygg och stödjande miljö.

Hur går utredningen till

En Utredning hos Cevia Psykiatri följer alltid vår vision och ”cevia-modellen”. Läs mer om utredningens olika delar här

rich text

Fler utredningar

Fler utredningar